Vatten- och vindkraft har i århundraden drivit kvarnar på Gotland. Som mest fanns det, i slutet av 1800-talet, omkring 450 väderkvarnar. Vattenkvarnarna hade då minskat till 75 från att tidigare funnits i hundratal. Väderkvarnar är än idag ett iögonfallande inslag över den gotländska horisonten, vittnande om en svunnen epok. Ångmaskiner, förbränningsmotorer och elmotorer kom att ersätta vatten och vind. Samtidigt följde en teknisk utveckling och en ny industri växte fram. Nu, år 2011 finns knappa tiotalet kvarnar verksamma på Gotland. Ett mindre antal drivs också för husbehov och några kvarnar underhålls av ideella krafter.
I boken Gotlands kvarnar genom tiderna får vi följa kvarnverksamhetens utveckling på ön med tyngdpunkt på 1950-talet där drygt 40 kvarnar presenteras. I ett särskilt kapitel av Ing-Marie Tellström skildras väderkvarnarna på Storsudret.
Författaren Folke Jonsson har arbetat huvuddelen av sitt liv inom kvarnindustrin. Han började i sin fars kvarnrörelse som han senare övertog. Genom åren har Folke också varit aktiv i branschorganisationer såväl på Gotland som på riksplanet. Bland annat som ordförande i det dåvarande Svenska Bygdekvarnars Riksförbund, senare Sveriges Kvarn- och Spannmålshandlareförbund.