Fyra fyrplatser – en lärarinna Berättelsen om Alma Dörring och om lotsbarnskolorna på Gotska Sandön, Östergarnsholm, Stora Karlsö och Valar-Burgsvik

Historien om Alma Dörring är mer än bara skildringenav en skolfröken på avlägsna fyrplatser. Alma var ensamlärarinna i en typisk manlig värld. Hur var det att leva där? I en miljö där bara byggnaderna står kvar, om ens det. Fyrplatslivet är historia, fyrarna är automatiserade och inga familjer bor där längre året runt.

Inga-Lisa Hedin skildrar med inlevelse Almas livsöde. Hon har besökt platserna där Alma levde och var verksam. Resan har tagit henne till verk, myndigheter och arkiv. Hon har talat med personer som vuxit upp och levt på fyrplatserna. Allt för att återge fyrplatslivets villkor som det tedde sig för hundra år sedan.

Inga-Lisa har själv varit verksam inom skolan, först inom Lidingö skolor och från 1980 fram till pensioneringen som lärare vid Säveskolan i Visby. Hennes brinnande intresse för skolhistoria och skolans utveckling har resulterat i flera böcker:Skolvägen – Lidingö skolors historiaÖstergarns skola 100 år, samt Lära och lyda med katekes och rotting.

Boken är generöst illustrerad med fotografier såväl från Almas tid som nutid tillsammans med fyrritningar samt exempel ur dåtida undervisningsmaterial.